Op de hoogte blijven?
Volg ons op LinkedIn
16-05-2023

Beeld- en gegevens-beschikbaarheid dankzij continue innovatie

Inmiddels is het alweer bijna 19 jaar geleden dat Sanders overbuurman met zijn telefoon in zijn hand tegen Sander zei: “Ik heb je nieuwe werkgever aan de lijn.” Dat was Ronald Ruijs, de oprichter van RVC Medical IT, die Sander aan boord wilde halen. Het bleek de start van een mooie loopbaan binnen RVC.

Van programmeur tot Senior Technical Lead

Sander: “In het begin deed ik van alles. Ik maakte webapplicaties, maar daarnaast stond ik klanten te woord, zorgde ik voor de installatie en configuratie van de software bij klanten en beheerde ik onze servers en het netwerk. Kortom, ik was naast programmeur ook de helpdesk, consultant en systeembeheerder.

Een van onze eerste applicaties was RVC Photobase, waarmee beelden en metagegevens konden worden gearchiveerd. Daarvoor heb ik een webapplicatie ontwikkeld, waarmee de gebruiker toegang had tot de beelden. Een ander product waar we destijds mee bezig waren, was RVC Research Assistant, een applicatie voor pathologielaboratoria. Via een webapplicatie zorgde ik voor de integratie in het landelijke pathologie-archief Palga.

Daarna kwam RVC Clinical Assistant, een applicatie om beelden en signalen van alle afdelingen in het ziekenhuis centraal op te slaan en in één applicatie beschikbaar te stellen op de werkplek. Daar heb ik een webapplicatie bij ontwikkeld voor integratie in het elektronisch patiëntendossier. Deze webviewer groeide door tot de RVC Enterprise Viewer en tot het huidige RVC Clinical Insight.

Programmeren vond ik het leukst, maar later voelde ik me ook verantwoordelijk voor alle aspecten eromheen, van vereisten opstellen, standaarden uitpluizen tot testen. Zo ben ik doorgegroeid tot Senior Technical Lead. Inmiddels houd ik me vooral bezig met architectuur-gerelateerde vraagstukken.”

Beeldbeschikbaarheid dankzij de nieuwste standaarden

“Om niet alleen nu, maar ook in de toekomst, aan te sluiten op moderne technologieën kijken we goed naar de architectuur van onze software en de standaarden die we ondersteunen. HL7 en DICOM bijvoorbeeld, zijn veelgebruikte, bewezen standaarden. Voor de uitwisseling van beelden maken we gebruik van XDS. Maar je ziet ook nieuwe standaarden opkomen. Het is mijn rol om in kaart te brengen welke standaarden beschikbaar zijn, welke populair worden en te bepalen bij welke initiatieven we willen aanhaken.

Zo zijn we voor RVC Clinical Insight momenteel bezig met de nieuwe HL7 FHIR-standaard en de WADO RS-standaard. Een paar jaar geleden hebben we een PACS-leverancier in Duitsland overgenomen en moesten we een manier vinden om onze databases samen te voegen. Daarvoor heb ik een systeem bedacht, waarbij we ieder onze eigen database houden en RVC Clinical Insight uit beide databases gegevens kan aanroepen. Daar willen we HL7 FHIR en WADO RS voor gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat ziekenhuizen die al een PACS of andere database met een HL7 FHIR-en/of WADO RS-endpoint gebruiken, eenvoudig RVC Clinical Insight als viewer kunnen neerzetten. Op deze manier wordt RVC Clinical Insight echt een ziekenhuisbrede viewer die voor alle databases beschikbaar is.

Inmiddels heeft onze moedermaatschappij Nexus AG aangegeven dat RVC Clinical Insight hun standaard viewer wordt. Alle dochterondernemingen van Nexus gaan hun database via HL7 FHIR en WADO RS beschikbaar stellen. RVC Clinical Insight wordt dan in de verschillende EPD’s van Nexus gebruikt als de standaard diagnostische viewer voor alle data, beelden en signalen in het ziekenhuis. Zo kunnen alle zorgprofessionals zoals artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen de actuele medische gegevens uit het gehele patiëntendossier direct inzien en uitwisselen. Dat zijn we momenteel aan het ontwikkelen.”

Veilig & sneller werken via de nieuwe OAuth-standaard

“Om onze klanten op een veilige en snelle manier te laten werken, hebben we onlangs ook de OAuth-standaard geïmplementeerd. Met OAuth log je in via een externe identity provider. Dat kun je vergelijken met de mogelijkheid om op verschillende websites in te loggen met je Facebook-account. In ziekenhuizen gebruik je daarvoor natuurlijk geen Facebook, maar het werkt via hetzelfde principe. De identity provider is een centrale service die identiteiten van gebruikers opslaat en beheert. Zowel de EPD’s van Nexus als RVC Clinical Insight en alle databases gebruiken deze service, waardoor je als zorgprofessional niet telkens opnieuw in hoeft te loggen en je gewoon door kunt blijven werken. Dit maakt de software heel gebruiksvriendelijk.”

Endoscopen traceren met RVC Track and Trace

Tot slot vroegen we Sander van welke oplossing zijn hart sneller ging kloppen. “Een van de leukere dingen die we maken vind ik RVC Track and Trace. Dat heb ik ontwikkeld toen ik hier net kwam werken. Het Radboud-ziekenhuis maakte gebruik van desinfectiemachines voor endoscopen, die informatie over het desinfectieproces digitaal beschikbaar stelden. Ze vroegen ons of wij deze informatie konden uitlezen en een applicatie konden maken waarin te zien is of een endoscoop schoon is of niet. Dat werd RVC Track and Trace.

De gegevens die uit de desinfectiemachines komen, combineren wij met de data van de patiëntonderzoeken. In één oogopslag kan de arts zien of de endoscoop volgens de kwaliteitseisen is schoongemaakt en klaar is voor gebruik. Als een arts een procedure wil starten met een endoscoop die niet of te lang geleden gereinigd is, dan start het videosignaal niet. Als de breaking glass procedure gevolgd moet worden vanwege een spoedgeval, dan registreert RVC Track and Trace dat je dat gedaan hebt, wie je bent en waarom je de endoscoop toch gebruikt.

Door een barcode te scannen of een RFID-tag uit te lezen, worden endoscopen aan de patiënten gekoppeld. Zo kun je achteraf altijd inzien welke endoscoop voor welke patiënt is gebruikt. Het mooie van RVC Track and Trace is de closed-loop workflow. Endoscopen worden gebruikt, gewassen, komen in droogkasten terecht en zodra ze schoon zijn kunnen ze weer worden gebruikt voor nieuwe onderzoeken.

Ik vind het hartstikke leuk dat ik vanaf de beginjaren iets heb ontwikkeld dat nu nog steeds één van de meest gebruikte producten van RVC is. Dat is heel tof. Vanuit het oogpunt van architectuur zijn we nu aan het kijken hoe we RVC Track and Trace met RVC Clinical Insight kunnen integreren om zo de gebruikservaring nog mooier te kunnen maken.”​​​