Op de hoogte blijven?
Volg ons op LinkedIn

DICOM transitie

“Nadat we RVC Clinical Assistant gebruikten op de afdeling Dermatologie, hebben we het geïmplementeerd op de afdeling Oogheelkunde. Bij Oogheelkunde werden steeds meer DICOM modaliteiten toegevoegd aan RVC Clinical Assistant. De DICOM transitie is eigenlijk daar gestart. Van daaruit is gekeken hoe het werkproces en de workflow van artsen ondervangen kon worden.”

Vanuit het Elektronisch Patiënten Dossier worden HL7 berichten gestuurd naar RVC Clinical Assistant om vervolgens een werklijst te sturen naar modaliteiten, die daarna zorgen dat de patiënt en onderzoeksgegevens worden doorgestuurd. De uitslagen van het onderzoek kan de arts vervolgens terugzien in RVC Clinical Assistant.

“In het ziekenhuis zie ik dat er verschillende puntoplossingen worden ingezet. Een voorbeeld hiervan is een syteem voor moedervlekken detectie. RVC biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige manier de beelden en data te integreren. Hierdoor werkt deze oplossing naadloos met RVC Clinical Assistant. Je kunt de afbeeldingen in RVC Clinical Assistant terugkijken. Dat zijn ontwikkelingen die je ziet opkomen.”

Binnen specialismen worden steeds meer beelden gemaakt. De workflow krijgt daardoor een hele belangrijke positie in het werkproces om het werk van de specialist te vereenvoudigen en te versnellen. Thomas: “Dat klopt inderdaad. Bij Oogheelkunde heb je per apparaat een aantal werklijsten die gekoppeld zijn. Patiënten komen op zo’n werklijst te staan. Zij melden zich in de kamer en hun patiëntgegevens staan dan direct op het apparaat. Afbeeldingen en metingen die gedaan worden staan vervolgens gelijk in RVC Clinical Assistant. Het is een closed-loop wat hartstikke goed werkt en foutieve registratie voorkomt.”

Verslaglegging binnen RVC Clinical Assistant

“Daarnaast is de verslaglegging die we doen met RVC Clinical Assistant een belangrijke ontwikkeling geweest. Dat doen we voor MDL en Longgeneeskunde. Artsen kunnen op een eenvoudige en snelle manier het beeld diagnosticeren en hierbij een verslag opvoeren door middel van een beslis/kennisboom. Externe koppelingen zorgen dat informatie uit het verslag wordt gestuurd naar externe registratiesystemen waaronder DICA en Vrest. Ook dit is een ontwikkeling die steeds verder doorzet. Dat is zo mooi.

Alle koppelingen met kwaliteitsregisters blijven heel erg uitbreiden. In de zorg is sprake van een toename van registraties. Dankzij de koppelingen in de software, haal je de registratiedruk weg. Je hoeft immers als gebruiker minder te klikken. Met één druk op de knop is bijvoorbeeld een huisartsenbrief opgesteld en verstuurd. Je hoeft dus niet meer een brief uit te printen of te copy/pasten naar een brievenmodule in het EPD.”

Samenwerking

“De samenwerking met RVC is prettig. We krijgen snel antwoord op vragen, en de communicatie is helder.

De applicatie is ook eenvoudig in gebruik en in beheer. We kunnen gebruikers daarom snel wegwijs maken en snel helpen met eventuele vragen. Doordat we ook een heldere licentievorm hebben afgesproken, is de applicatie voor iedereen in het LUMC beschikbaar.

Ook werkt RVC doorlopend aan het doorvoeren van standaardisatie. Dat maakt maatwerk aan onze kant overbodig, en maakt de applicatie stabieler. Dat is ook de feedback die we terugkrijgen van gebruikers: Het is stabiel en eenvoudig te gebruiken. De gebruikers zijn erg positief, net als wij.”