Op de hoogte blijven?
Volg ons op LinkedIn

Diagnostiek voor U is als diagnostisch centrum niet het typische ziekenhuis. Huisartsen, instellingen en verloskundigenpraktijken kunnen patiënten doorverwijzen voor tal van diagnostische onderzoeken. Uitslagen van onderzoeken zijn binnen 3 werkdagen bekend en ontvangt de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd via Edifact direct digitaal in zijn of haar systeem. In 2021 werden maar liefst 31.000 biometrische onderzoeken, 32.500 beeldvormende onderzoeken, 9.000 zwangerschapsecho’s en 6,5 miljoen laboratoriumbepalingen verricht.

Uniforme workflows

Nicky de Jonge: “RVC Clinical Assistant gebruiken wij intensief. We zetten het in voor al onze functieonderzoeken, zoals Holter-, Fundus- en Longfunctieonderzoeken. Daarnaast hebben we specifieke applicaties per onderzoek, zoals specifieke soft- en hardware voor ECG’s en zwangerschapsechoscopie. Over het algemeen wordt de anamnese voor alle onderzoeken ingevuld in RVC Clinical Assistant. Daarna wordt het onderzoek uitgevoerd in de applicatie met de hardware specifiek voor dat onderzoek. De onderzoeksresultaten die daaruit komen, worden gecombineerd en komen ter beoordeling in RVC Clinical Assistant terecht.

De gestandaardiseerde werkprocessen zijn voor ons heel waardevol. De biometristen doen bij ons best veel verschillende onderzoeken. Het is dan fijn dat ze uniforme werkwijzen hebben en weten dat de anamnese en beoordeling altijd in RVC Clinical Assistant plaatsvindt. Dat geeft een bepaalde rust, brengt efficiëntie in de werkprocessen met zich mee en draagt bij aan de kwaliteit. Het is een lang traject geweest om tot deze soepele workflow te komen. Voorheen moesten biometristen altijd nadenken over welke informatie ze op welke plek moesten invullen. Nu hebben we hele gebruiksvriendelijke werkprocessen.

Daarbij hebben we ook mooie verslagsjablonen. Die zien er allemaal op dezelfde manier uit met keuzebomen, zodat er ook zo min mogelijk vrije tekst in zit. Er is natuurlijk altijd ruimte om iets erbij te typen, maar het fijne is wel dat een huisarts op deze manier altijd een vergelijkbaar verslag ontvangt. 

Als er eerdere onderzoeken hebben plaatsgevonden, gebruiken we in RVC Clinical Assistant vrijwel altijd de 2-studies-layout. Op deze manier kunnen artsen onderzoeken altijd met elkaar vergelijken. Deze lay-out biedt veel informatie, is helder en overzichtelijk gepresenteerd en meteen inzichtelijk voor onderzoeker of voor de beoordelend arts.”

Workflow-optimalisatie bij prostaatecho’s | Een praktijkvoorbeeld

Per functieonderzoek heeft het Diagnostiek voor U gekeken of het relevant is om labwaarden te koppelen. “Bij de prostaatecho’s wordt regelmatig ook bloed afgenomen om de PSA waarde in het laboratorium te bepalen. Daar hebben we een koppeling voor gebouwd, zodat degene die de prostaatecho uitvoert automatisch de labwaarden van dat betreffende prostaatonderzoek binnenkrijgt. Dat kan in één verslag worden gecommuniceerd naar de huisarts. Daarin worden ook voorgaande labwaarden getoond, zodat de huisarts het verloop kan zien.”

Over de workflow zijn ze erg te spreken, vertelt Nicky. “We hebben in vier jaar tijd alles in RVC Clinical Assistant ingebouwd. Onze prostaat-echoscopisten keken eerst naar de beelden in een PACS en deden daarna verslaglegging in Glims. Dan zaten ze in verschillende systemen te kijken. Nu zien de echoscopisten alles, inclusief de labwaarden, in één systeem. Dat scheelt veel tijd. Daarnaast hoeven ze niets zelf over te typen, dus er kan minder fout gaan. Daar zijn ze echt heel blij mee.”

Voordelen workflow

“Het grootste voordeel voor ons is dat met RVC Clinical Assistant alles is gekoppeld. Hierdoor verdwijnt heel veel overtypwerk, waardoor minder fouten worden gemaakt. Biometristen houden nu tijd over om spullen op te ruimen binnen de onderzoekstijd in plaats van aan het einde van de dag. Dat geeft veel rust en vertrouwen. Hun werk wordt er gewoon veel leuker van. Dat is ook veel winst!

Ook zijn onderzoekstijden in sommige gevallen ingekort. Bij enkele onderzoeken kunnen we bijvoorbeeld meer onderzoeken op een dag inplannen. De grootste voordelen zijn echter het uniform werken, de verminderde foutgevoeligheid, de inzage van vorige onderzoeken en de gestandaardiseerde templates. We zijn heel erg blij dat de beoordelaars altijd op een eenduidige manier een verslag kunnen maken.”

Gegevensuitwisseling XDS en Twiin

Om onderzoeksresultaten en verslagen te delen, maakt Diagnostiek voor U gebruik van XDS en Twiin. “Onze XDS-oplossing wordt gebruikt voor extramurale beeld- en gegevensuitwisseling. Wij bieden alles in XDS aan: lab-, radiologie- en functieonderzoeken. Het voordeel is dat we met XDS niets handmatig hoeven te doen. Om naderhand nog kleine correcties in onderzoeken door te voeren, is voor een efficiënte werkwijze een marge van 4 uur verzendvertraging ingebouwd in ons systeem. 

Het komt wel eens voor dat een patiënt met spoed wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Er is dan niet 4 uur de tijd om de overdracht via XDS te laten plaatsvinden. In dat geval verstuurt de arts de onderzoeksresultaten en het verslag door via het Twiin-portaal. Dat is een handmatige handeling. Twiin gebruiken we ook voor ziekenhuizen die niet zijn aangesloten op XDS.

Momenteel kijken we ook naar de mogelijkheid om Twiin in te zetten om beelden te delen met patiënten. Hierbij kun je denken aan zwangerschapsbeelden. Dan kun je een patiënt op een eenvoudige en veilige manier één link sturen om naar de beelden te kijken.”